Trofejni ulov

Največjo soško postrv doslej je ujel Italijan Maurizio Maule, sicer novinar iz Milana. Sreča se mu je nasmehnila 19. julija 2009, ko je iz vode potegnil soško pošast, veliko 120 centimetrov in težko 22,5 kilograma.

Rekorderka je v Soči pod tolminskim pokopališčem preživela dobrih deset let. Riba je bila za tako veliko postrv relativno mlada. Bila je sterilna, zato ni izgubljala energije za reprodukcijo. S soško lepotico je imel obilico dela tudi preparator Toni Strgar z Bleda. Takratni predsednik RD Tolmin Lucijan Rejec je poudaril, da ni bilo dotlej nikjer zabeleženo, da bi z muharjenjem ujeli soško postrv, težjo od 16 kilogramov.

To je sicer druga največja postrv te vrste, saj so pred leti v jezeru ob Mostu na Soči našli mrtvo ribo, ki je bila še centimeter daljša in je tehtala 2,5-kilograma več.

Leto 2016 – Soška postrv ulovljena 28.9.2016, Soča jezero Most na Soči, 78 cm in 5,68 kg. Tudi ženske znajo. Čestitke Suzana!

Leto 2018 – Še ena kraljica soška postrv ulovljena 31.3.2018, Soča jezero Most na Soči, 80 cm, ujemi in spusti seveda (C&R). Čestitke, Danilo!

Leto  2012 – Soška postrv, ulovljena 11.4.2012 ob začetku nove ribiške sezone, Idrijca pri Mostu na Soči, 104 cm in 12,5 kg. Čestitke Roberto!

Leto 2018 – Soška postrv na Idrijci, ulovljena 31.3.2018, ujemi in spusti seveda (C&R).  Čestitke Klemen!

Arheološke zgodovinske zanimivosti

Soška dolina s stranskimi dolinami in s svojim vodovjem je bila že v daljni preteklosti staro naselitveno območje, o čemer pričajo številna arheološka najdišča (Divje babe, Most na Soči, Tolmin, Kobarid, Bovec …).

Posebej bogate najdbe iz prazgodovinskega obdobja so najdbe med izkopavanjem pod Kozlovim robom pri Tolminu, ki pričajo o ribištvu v daljni preteklosti. Kot grobni pridatek se namreč tu pojavi tudi trnek kot pripomoček za ribarjenje. To kaže, da so že v prazgodovinskih časih naši predniki uporabljali trnek za ribarjenje in poznali uporabno vrednost rib v prehrani.

Izkopani ribiški trnki na lokaciji pod Kozlovim robom v Tolminu so iz 10. ali 9. stoletja pred našim štetjem. Med izkopavanjem na Tonovcovem gradu pri Kobaridu pa so našli trnke iz 6. stoletja našega štetja.

Levo: trnek iz 10./9. do 8. stol. pr.n.š.
Desno: trnek iz 6. stol. n.š.