Ribogojstvo

Podjetje Faronika d.o.o., ki je v lasti Ribiške družine Tolmin, je bilo ustanovljeno leta 2011. Leta 2015 je bila na področju sotočja rek Soče in Tolminke zgrajena nova ribogojnica Faronika. Tu je na voljo 14 bazenov, 10 manjših in 4 večji. Ribogojnica Faronika se polni z vodo iz Tolminke. Tolminka je hudourniška reka, temperatura je nizka, od 4 do 13 stopinj.

Ribogojnice Faronika so namenjene vzreji avtohtonih vrst in šarenke za potrebe vzdrževalnih in dopolnilnih vlaganj za ribolov ter vedno bolj konzumno prodajo. Na novi lokaciji je zgrajen objekt, v katerem se nahajajo prostori za predelavo ribe in ribjih izdelkov, majhna trgovina in poslovni prostori.

Tako mladice soške postrvi, kot lipana v Faroniki d.o.o. prodajamo drugim ribiškim družinam za vzdrževalna vlaganja in ribogojcem za nadaljnjo rejo. Za potrebe ribolova se vzgaja predvsem šarenko in jo vlaga v vodotoke v skladu z ribiško gojitvenim načrtom in v količinah, ki zagotavljajo kvaliteten ribolov.

Z obstoječimi kapacitetami proizvedemo cca. 50 t šarenke letno, ki jo kupujejo naša in druge ribiške družine ter ribogojci. Cca. 25 t šarenke letno predelamo za konzumno rabo.

Predelava rib in prodaja ribjih izdelkov

Zadnja leta se je pretok turistov skozi dolino Soče močno povečal in s tem tudi povpraševanje po konzumni ribi. V želji, da bi bili prepoznani kot ponudniki lokalne konzumne ribe, smo sklenili pogodbe o prodaji rib z domačimi trgovci in ustanovami. Trgovinam primorskih kmetijskih zadrug, gostincem, vrtcem in šolam ponujamo:

  • svežo ribo in svež file,
  • karpačo,
  • prekajeno ribo in prekajen file,
  • namaze iz prekajene postrvi,
  • Soški namaz v sodelovanju z Mlekarno Planiko,
  • kaviar soške postrvi.

Naša konkurenčna prednost je ponudba soške postrvi in lipana, ki ga nihče drug nima, saj je vzreja zahtevna in dolgotrajna. Kakršenkoli izdelek iz te ribe ima visoko ceno.

Zadnji dve leti smo močno povečali ponudbo svežega fileja v šolah in vrtcih, kjer file dodatno fino obdelamo –  s pinceto odstranimo vse kosti. Tako obdelan končni proizvod ponujamo na Tolminskem, Goriškem, Vipavskem, Koprskem, do Idrije, Logatca in Vrhnike.

Soški namaz s koščki dimljene postrvi je dober primer, kako združiti več lokalnih ponudnikov v proizvod, ki predstavlja dejavnosti živilske proizvodnje v širši Soški dolini. Združili smo ribo iz Posočja, skuto in smetani iz Mlekarne Planika Kobarid in olivno olje proizvajalca iz Goriških Brd. Nadaljnje glede na pozitiven odziv potrošnikov v Faroniki sami razvijamo več okusov ribjega namaza. Priljubljena sta predvsem dva, namaz z okusom alge in hrena in namaz z dodatkom čilija in kurkume. Obenem namazu ne dodajamo nobenih konzervansov, namaz je svež in zelo kvaliteten.

Ponašamo se s karpačem soške postrvi, lipana ter potočne zlatovčice. Te ribe pripravimo tudi hladno prekajene. Vse te delikatesne različice pripravljamo za degustacije višjega ranga, z njimi pa vedno razvajamo tudi domačine na lokalnih gastronomskih prireditvah.

Kaviar potočne zlatovčice in predvsem soške postrvi je seveda vrhunska specialiteta. Na voljo je v drstni sezoni od decembra do marca, takrat ga še svežega takoj dostavimo odjemalcem – restavracijam.

Kupci

Naše stranke so v prvi vrsti lokalni trgovci in lokalni kupci, to pomeni potrošniki v Soški dolini, ki kupujejo naše izdelke v trgovinah Kmetijske zadruge Tolmin in Mlekarne Planika. Cilj je, da prebivalci te doline prepoznajo sladkovodno ribo kot nepogrešljivo živilo na tedenskem jedilniku. S ponudbo v trgovinah pa ciljamo na vse prehodne sezonske goste.

Največji kupci so šole in vrtci. Zanje izdelujemo fino čiščen file postrvi, iz katerega so ročno s pinceto odstranjene vse koščice. S to ponudbo smo prisotni na Tolminskem, Idrijsko Cerkljanskem, v Logatcu, Vrhniki, na Goriškem, Ajdovskem, Koprskem in Vipavskem.

Naša prednost je kvalitetna in sveža riba, vzgojena v čisti vodi, hranjena s trenutno najboljšo ribjo hrano v Evropi. Zagotavljamo redno in točno dostavo. Sveža riba se prodaja po vsem dostopni ceni. Prekajena riba je dražji proizvod, a še vedno dosegljiv povprečnemu potrošniku.

Po butični izdelkih, kot so kaviar, karpačo, hladno prekajena riba, posegajo restavracije višjega ranga ali posamezni naročniki.

Ogledi ribogojnice in degustacije

Kot dodatno promocijsko dejavnost izvajamo oglede ribogojnice pod strokovnim vodstvom. Ti ogledi so namenjeni izobraževalnim ustanovam vseh stopenj, prav tako vsem drugim organiziranim skupinam. Pripravimo tudi degustacije, v kolikor gostimo predvsem tuje kuharje, novinarje ali podobne gastronomske skupine. Ta vrsta obiskovalcev postaja v zadnjih letih številčnejša in predstavlja novo obliko ponudbe, saj takšne goste zanima predvsem obdelava in priprava ribe.

Kontakt

FARONIKA, ribogojstvo in ribištvo d.o.o.
Dijaška ul. 15, 5220 Tolmin, Slovenija
DŠ: SI46745530
Tel.: 041 439055
info@faronika.si