Delo z mladimi ribiči

V Ribiško družino Tolmin je včlanjenih okoli 40 mladincev. Za obstoj ribiške družine Tolmin je nujna dejavnost različnih generacij, še posebej mladih. V začetku dela z mladimi v 90. letih je bil glavni cilj mlade naučiti ribe loviti, ujeti in izpustiti. Muharjenja so se učili kar na suhem. Pobudnik dela z mladimi v družini je bil nepozabni Dušan Peršič – Pele, trenutno pa mladince kot mentorja vodita Suzana Kobal in Erik Golob.

Za mladince organiziramo delavnice vezave umetnih muh, muharjenje z mentorji na naših rekah, v času počitnic pa tabor mladih ribičev s številnimi dejavnostmi in ribolovom. Mladi se udeležujejo tudi tekmovanj v muharjenju in kastingu, najpomembnejši pa so dobri medsebojni odnosi in čas, ki ga preživijo skupaj.

Kasting

Kasting je manj poznan, a atraktiven šport. Vodja kasting sekcije pri Ribiški družini Tolmin je Tomo Sotenšek.

V začetku 90. let je Ribiška družina Tolmin resno pristopila k tekmovalnemu kastingu. Zadnja leta redno organizira tovrstne tekme v suhih ribiških veščinah za državno prvenstvo Slovenije. Pohvali pa se lahko tudi z organizacijo mladinskega evropskega in svetovnega prvenstva.

Vsa leta so se tako mladinci kot člani redno uvrščali v reprezentanco Slovenije. Dosegali so vidne rezultate, kot so na primer zlata medalja na evropskem prvenstvu, bronasta medalja na mladinskem evropskem prvenstvu in zlata medalja na svetovnem pokalu v kastingu.

Čistilna akcija

Med vsakoletno dejavnost društva sodi čistilna akcija. Organizirana je na celotnem območju delovanja in upravljanja RD Tolmin. Zbirna mesta so navadno v Bovcu, Kobaridu, Tolminu, Mostu na Soči ter Grahovem.

V letu 2019 se je tako odpadke pobiralo na bregovih rek Soča, Učja, Nadiža, Tolminka, Idrijca, Bača in Trebuščica. Glavnino 226 udeležencev so predstavljali člani društva, katerim se je pridružilo tudi nekaj prijateljev in sorodnikov. Za vse udeležence organiziramo topli obrok po zaključku akcije in razdelitev ribolovnih dovolilnic za člane.

Plašenje kormoranov

V skladu z dovoljenjem MOP-ARSO za vznemirjanje in odvzem kormorana iz narave (št. 35601-74/2017-13) ter po sklepu zbora članov Ribiške družine Tolmin mora vsak član ribiške družine med zimsko sezono opraviti 5 delovnih ur pri opazovanju – plašenju kormoranov. Aktivnost  je usmerjena predvsem v zaščito lipanskih voda in drstišč soške postrvi. S skupnimi močmi poskušamo ohraniti več rib do naslednje ribolovne sezone. Sočasno s plašenjem kormoranov opazujemo tudi ostale vodne ptice. Plašenje se izvaja v skladu z določenimi termini in odseki in v koordinaciji z ribiškimi čuvaji.

Člani svojo aktivnost in opažanja sporočijo RD Tolmin, ki vodi skupno evidenco ter zbirno poročilo posreduje Ribiški zvezi Slovenije (ta pa pristojnim ministrstvom).

Srečanje ob začetku ribolovne sezone in ocenjevanje ulova rib

Tradicionalno je tudi vsakoletno srečanje ob začetku ribolovne sezone. Poleg samega druženja se na srečanju izvede tudi ocenjevanje ulova rib.

Izobraževanja za nove člane in pripravnike

V Ribiški družini Tolmin vsako leto izvajamo izobraževanja za nove člane in pripravnike. Ta potekajo v obliki predavanj in delavnih aktivnosti. Udeleženci na izobraževanjih obiščejo in si ogledajo tudi naše ribogojne objekte.